Haber

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: ‘Bu adalettir’ şeklindeki eleştirileri sert buluyoruz

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Özellikle ilk derece mahkemesinde verilen ancak henüz kesinleşmeyen kararların Meclis’ten geçmemesinin ardından sosyal medyada hemen algı oluşturan, ‘Bu adalettir’ diyen eleştirileri sert buluyoruz. Adli inceleme, temyizden veya Yargıtay’dan geçmedi. Hatta bunları haksız buluyoruz.” söz konusu.

Bakan Tunç, Antalya Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Antalya Eğitim ve Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Teftiş Kurulu Yıl Sonu Değerleme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, adaletin adaleti ayakta tutan temel direk olduğunu söyledi. Devletlerin canlılığı ve devletlerin varlık nedeni. .

Adaletin toplumun barış ve huzurunun, mutluluk ve refahının sigortası olduğunu belirten Tunç, adaletin tecelli etmesinin ve her şeyin hukuk normlarına ve anayasal unsurlara uygun olarak gerçekleştirilmesinin hukuk devletinin temel amacı olduğunu vurguladı.

Tunç, HSK’nın hukukun üstünlüğünün hayati bir özelliği olan adil, bağımsız, tarafsız, sağlıklı ve aktif bir yargı sisteminin teminatı olduğunu belirterek, heyetin hakim ve savcılarla ilgili süreçleri, yargının üstünlüğü ilkesini yerine getirdiğini söyledi. hukuka, mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığına, hakim ve savcı olma güvencelerinin aslına uygun olarak sağlanmasıdır. kayıt edilmiş.

Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını güçlendirmek amacıyla son 21 yılda HSK ile ilgili önemli yapısal değişiklikleri hayata geçirdiklerini belirten Tunç, 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle hakim ve savcıların yargı görevlerine ilişkin denetimini yargı görevlerinden tamamen ayırdıklarını söyledi. yürütmenin elinde olduğunu ve bu denetimin HSK’ya bağlı komite müfettişleri tarafından yapıldığını belirtti.

“HSK, denetim yoluyla hatalara müdahale edebiliyor”

Hakim ve savcıların yargı işleri üzerindeki kontrolünün tamamen yürütmeden ayrılarak HSK’ya verilmesinin yargının bağımsızlığı adına atılmış önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Tunç, 2010 yılında yaptıkları değişikliklerle HSK’nın yeni bir yapıya kavuştuğunu söyledi. İdari ve mali özerkliğe kavuştu ve kendi sekreteryasına sahip oldu.

İdari ve mali yapı bakımından özerk bir yapıya sahip, kendi sekretarya hizmetlerini yürüten bir kurulun bulunduğu ortamın, yargının daha bağımsız ve tarafsız olduğunun kanıtı olduğunu belirten Tunç, şöyle konuştu:

“HSK, denetim yoluyla doğrudan veya dolaylı olarak alandaki uygulamalara ve yapılan hatalara müdahale edebilir. Her zaman her yerde söylüyorum, en iyi reform, doğru uygulamadır. Çünkü en iyi mevzuat, devletin elindeki en kötü mevzuat olabilir.” Kötü bir uygulayıcı.Uygulamada bazen kamuoyu tarafından eleştirilen, Yanlış olduğu tespit edilen kararlarla karşılaşabiliriz.Yargı kararları eleştirilemez mi?Elbette eleştirilebilir, beğenilmeyebilir.Eleştirilecek ve tartışılacak ki en iyi gerçeğe ulaşılabilir. 24 bin hakimimiz ve savcımız var. Milyonlarca karar vermişler. Tabii bu kararların arasında özellikle ilk kademede bazı kararlar da verilmiş ama şimdi hemen tepki yaratan eleştiriler buluyoruz. Daha katı olmayan, yargı kontrolünden geçmeyen, istinaftan ya da Yargıtay’dan geçmeyen kararlardan sonra sosyal medyada ‘Bu adalettir’ diyen algı, sert, hatta haksız buluyoruz. Çünkü bu eleştiriler yapılırken yargının kendi mekanizması içerisinde süreç içerisinde işlenmektedir. Düzeleceğini de bilmemiz gerekiyor. Bu nedenle gerekli süreç kontrolü mevcuttur. Türk yargısının siyasi veya başka bir konum tarafından aşındırılmasına izin vermemeliyiz. Çünkü yoğun bir iş yükü var. “

2023’te 12 milyondan fazla dava karara bağlandı

Bakan Tunç, Türk yargısının 2023 yılında savcılıklarda ceza soruşturmalarına ilişkin 5 milyon 180 bin, ceza mahkemelerinde 1 milyon 909 bin, hukuk mahkemelerinde 2 milyon 856 bin, idari ve vergi davalarında ise 432 bin karar verdiğini kaydetti. mahkemeler.

2023 yılında bölge adliyeleri ve bölge idare mahkemelerinde 1 milyon 477 bin karar, Yargıtay ve Danıştay’da 445 bin karar olmak üzere toplam 12 milyonun üzerinde davanın karara bağlandığını anlatan Tunç, daha fazlasının da bulunduğunu ifade etti. 2024 yılı başı itibarıyla 11 milyondan fazla bekleyen belge.

Tunç, alınan milyonlarca karara rağmen, hem sosyal medyaya hem de basına yansıyan bazı olaylar nedeniyle özveriyle çalışan ve kararları evlerine götürerek yazan hakim ve savcılara haksızlık yapıldığını belirterek, şunları kaydetti: , “Elbette bu eleştiri ve değerlendirmelere yol açacak kararların olmaması milletimizin Türk yargısından en büyük beklentisidir.” “Türk yargısı, Anayasaya, kanunlara, hukuka ve vicdani inanca uygun olarak bağımsız ve tarafsız olarak görevini yürütmektedir. Yargının hatalı kararları yargı mekanizması içerisinde düzeltilme imkanına sahiptir.” dedi.

HSK Teftiş Kurulu 2023’te 1.256 dosyayı sonuçlandırdı

HSK Teftiş Kurulu Başkanı Osman Nuri Yiğit de, Teftiş Kurulu’nun 2023 yılında 959’u devredilmiş, 1216’sı yeni olmak üzere toplam 2175 inceleme ve soruşturma belgesinden 1256’sını sonuçlandırdığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl Teftiş Kurulu tarafından sonuçlandırılan 1256 belgeden 679’una soruşturma izni verildiğini belirten Yiğit, 31 Aralık 2023 itibarıyla Teftiş Kurulu’nda bekleyen inceleme ve soruşturma belge sayısının 919 olduğunu kaydetti.

han-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu