Haber

İsrail’den ‘Philadelphia Koridoru’ iddiasına yalanlama: Netanyahu ısrarcı

İsrail ve Mısırlı arabulucuların, Hamas ile bir ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması halinde Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Philadelphia Koridoru’ndaki İsrail askerlerinin çekilmesine izin verecek bir elektronik gözetleme sistemine ilişkin görüşme yaptığı iddia edildi. Reuters’ın haberinin ardından İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, bunun ‘tamamen yalan haber olduğu’ iddia edildi.

‘KORİDORUN MISIR TARAFINDAN SENSÖR KURULMASI GÖRÜŞÜLÜYOR’

Reuters haber ajansının konu hakkında bilgi sahibi iki Mısırlı ve bir diğer kaynağa dayandırdığı haberine göre, kaynaklardan biri, söz konusu görüşmelerin, ‘Philadelphia Koridoru’nun Mısır tarafında sensörlerin kurulması’ ile ilgili olduğunu söyledi.

Kaynak, “Buradaki fikir, açık bir şekilde tünelleri, Gazze’ye silah ya da insan kaçırmaya çalışacakları diğer yolları tespit etmek. Şurası da açık ki bu, rehine anlaşmasının da önemli bir unsuru olurdu” dedi. Kaynağa, bunun İsrail’in Philadelphia Koridoru’nda olmaması anlamına geleceğinden hareketle, bunun ateşkes anlaşması için önemli olup olmadığı sorusu da yöneltildi. Kaynak, buna “Doğru” yanıtını verdi. Mısırlı iki kaynak da İsrailli arabulucuların yüksek teknolojili bir gözetleme siteminden bahsettiğini anlattı.

İSRAİL: ABD’Lİ TEMSİLCİLERE DE AÇIK BİR ŞEKİLDE İLETİLDİ

Bu haberin basına yansımasının ardından İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, İsrail ve Mısırlı yetkililerin Mısır ve Gazze Şeridi arasındaki koridorda bulunan İsrail askerlerinin çekileceği yönündeki iddiaları reddetti. Söz konusu haberin ‘tamamen yalan’ olduğu ileri sürülen açıklamada, “Başbakan (Benjamin Netanyahu) İsrail’in Philadelphia Koridoru’nda kalmasında ısrarcı. Kendisi, müzakere ekiplerine de buna göre talimat vermiş, geçen hafta bu durumu ABD’li temsilcilere açık bir şekilde iletmiş ve dün gece Güvenlik Kabinesi’yle de bu bağlamda güncel bilgileri paylaşmıştır” ifadeleri kullanıldı.

NETANYAHU NE DEMİŞTİ?

İsrail Başbakanı, dün İsrail ordusundaki öğrencilerin mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada da Philadelphia Koridoru ve Gazze’nin Mısır’a açılan tek kapısı Refah’taki işgale devam edeceklerini söylemişti. İsrail güçleri, Gazze’nin Mısır’a açılan tek kapısı olan Refah’ı 7 Mayıs’ta işgal etmişti. Refah’a kara saldırısı başlatan ve bölgede işgalini genişleten İsrail ordusu, halihazırda ‘Philadelphia Koridoru’nu tamamen ele geçirmiş durumda.

Philadelphia Koridoru nedir?

“Selahaddin Koridoru” olarak da bilinen ve Gazze ile Mısır sınırında yer alan koridor, 1979’da Mısır ile İsrail arasında imzalanan “Camp David” anlaşması kapsamında tampon bölgede yer alıyor. Koridor, 14,5 kilometre uzunluğunda, birkaç yüz metre genişliğinde ve Akdeniz’den başlayıp Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’na kadar uzanıyor.

“Camp David” anlaşmasına göre, Philadelphia Koridoru Filistin toprakları arasında yer alıyor ancak belirli sayıdaki (180 zırhlı araç 4 bin asker) İsrail güçlerinin kontrolüne bırakıldı. Sınırın öbür tarafında ise hafif silahlı Mısır polisinin bulunmasına izin verildi.

Philadelphia Koridoru, Ağustos 2005’te İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekilmesine kadar İsrail güçlerinin kontrolünde kaldı ve bu tarihte Avrupa Birliği’nden gözlemcilerin huzurunda Filistin yönetimine teslim edildi. Eylül 2005’te İsrail ile Mısır arasında 1979 Barış Anlaşması’nın güvenlik maddesine ek olarak söz konusu koridorla ilgili anlaşma yapıldı.

Anlaşmada, Mısır’ın Gazze sınırında “terör, kaçakçılık ve tünellerin tespiti” gibi görevlerden sorumlu 750 sınır muhafız askeri bulundurması ve İsrail güçlerinin çekildiği Philadelphia Koridoru’nun Filistin yönetimine teslim edilmesi yer aldı.

Filistin’de 2006’da yapılan seçimleri Hamas’ın kazanması ve Gazze’de kontrolü sağlamasının ardından Philadelphia Koridoru da Hamas yönetiminin kontrolüne geçti. İsrail’in ablukası delmek için söz konusu koridor üzerinde Mısır’a açılan çok sayıda tünel inşa edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

habermezitli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu