Rize’nin Çamlıhemşin Belediyesi’nden AKP’li Zilkale Vadisi’ndeki Ağaçların Millet Bahçesi Yapılması İçin Kesilmesine Tepki
GENÇAĞA KARAFAZLI
rize AKP’li Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu’nun sit alanı içinde kalan ormanlık Zilkale vadisinde Millet Bahçesi yapmak için harekete geçmesi ve ağaçların kesilmesi bölgede tepkiye neden oldu. Avukat İbrahim Demirci, yapılan çalışmanın yasal olmadığını savunarak tepki gösterdi. Demirci, “Millet Bahçesi’nin yapıldığı alan sit alanı. Orada böyle bir çalışma yapmak için birçok kurumdan izin almak gerekiyor, izin aldıklarını düşünmüyorum, yapılan iş yasal değil. ,” dedi Demirci. Kaymakamlık şu anda bilgi vermek için geri dönmezken, Çamlıhemşin Tarım ve Orman İşletmesi Müdürü Okray Uçar, “Bizim sorumluluk alanımız değil. Pazar İlçe Milli Parklar Müdürlüğü ve Orman İşletme Şefi sorumlu. “
Çamlıhemşin Zilkale vadisinde ormanlık alana yapılan Millet Bahçesi projesi tüm olumsuzluklara rağmen devam ediyor. Çamlıhemşin ve yaylalarında bu şekilde ormanlık alanın açılmasına tepki gösteren CHP Çamlıhemşin İlçe Başkanı Cihan Kalay, “Çamlıhemşin vadileri sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde bilinen yerlerdir. Bizim vadilerimiz ve yaylalarımız. Kaçak yapılarla her gün rant sağlıyorlar. Çamlıhemşin’i bu şekilde tahrip ediyorlar” dedi.
“MİLLİ BAHÇE ADI ALTINDA GÜZEL ORMANLARIMIZ YOK OLUYOR”
Cihan Kalay, Fırtına vadisinin sonu ve Zilkale vadisinin başındaki ormanlık alanın son çok değerli yeşil alanlardan biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Belediye Meclisi’nde ne itiraz ettiysek cevap gelmedi. Bir yolunu bulup Meclis’ten istedikleri düzensiz işleri çıkarıp uygulamaya koydular. Zilkale’ye sadece Millet Bahçesi yapılmasına karşı çıkmadık. vadi Çamlıhemşin ilçesinin imar planına da itiraz ettik.Plan bakanlığıMahkemede onaylandı bu kez mahkemeye götürdük davayı kazandık.Belediyeler de doğal yeşilliği yok edip bu durumu şarampole çevirdiler. neredeyse kira.Ormanlık alanda bir yeniden yapılanma başladı mı bitmeyecek.Örneğin yol yapılacak, bunun için ağaçlar kesilecek ve burada onlarca ağaç kesilecek.Kocaman beton köprüler ve yıkılan ağaçlar Bu güzel vadide yapılanlar bu kazancın açık bir göstergesidir.
“TARİHİ KEMER KÖPRÜLERİMİZ RANTA ÜZERİNDE AÇILMIŞTIR”
Yetmiyor, bölgemizde kültür mirasımız olan kemer köprülerimiz yıkılıyor. İmar planında bu tarihi kemer köprülerin çevresine yapılaşmaya izin verildi ve artık tüm bu kemer köprü giriş çıkışlarında iş yerleri açıldı. Kültür Varlıkları’ndan (koruma kurulundan) bu izni nasıl aldıkları belli değil ama izni almışlar, inanılır gibi değil. Her şeye çıkar gözüyle bakan bir anlayışla karşı karşıyayız. Bu anlayışla yakın gelecekte Çamlıhemşin ve vadileri tamamen ortadan kalkacak, çevre düzenlemesi millet bahçesi kapsamında insan faaliyetlerine açılacak bir alan oluşacaktır. Millet Bahçesi yapılırken temel, toprak ve bitki yapısı değiştirilerek burada bir şantiye ortamı oluşturulmuş ve yapılacak köprü ayağı tamamlanmıştır. Yeşil alandaki ağaçlar kesilmiş, kısacası doğal alan şimdiden şantiye alanına dönmüş, kalan birkaç vadimizin tüm itirazlarımıza rağmen gereksiz kiraya dönüşen projelerle devam etmesi bizleri üzüyor. Çamlıhemşin Zilkale vadisindeki ormanlık alana yapılan Millet Bahçesi projesi kapsamında onlarca ağaç kesildi. Kesilen bu ağaçların kimden, neye göre kesildiği belli değil. Kesilen bu ağaçları satın alan Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu’nun fırıncı teyzesinin oğlu Avni Durmuş gelip ağaçları aracına yükleyip götürüyor. Bu durumu kimseden saklamıyorlar, her şeyi alenen yapıyorlar.”
AVUKAT DEMİRCİ: “PAYLAŞIYORUM DİYEYİM, KAZANDIĞIMIZ DAVALAR TUVALET KAĞIDI GİBİ”
Avukat İbrahim Demirci şunları söyledi:
“Millet bahçesinin yapıldığı alan sit alanı. Orada bu tür çalışmaların yapılabilmesi için birçok kurumdan izin alınması gerekiyor, izinlerinin olduğunu düşünmüyorum, yapılan çalışma yasal değil. Çamlıhemşin değil. artık eski Çamlıhemşin burası turistik alan olmaktan çıkıp kiralık bölge olmuş onayladığı imar planına dava açtık bu davayı da kazandık burada bir durum var ne yaparsanız yapın takip eden yok hukuk burada ben davayı kazandım diyemem kazansam ne olur söylemeye utanıyorum kazandığımız davalar tuvalet kağıdı gibi oldu silin silin gitsin Çamlıhemşin mahallesini bırakın bakın Kocaman yaylalarda otellerin mera alanlarında yapılaşma yasağı var ama kimse takmıyor dava açsak ne olur ama bir hukuk insanı olarak insan olarak kendimizi sorumlu görüyor ve çabalarımızı sürdürüyoruz. Bu hukuksuzlukların karşısında.”
VALİLİK GERİ DEĞİL
Konuyla ilgili bilgi almak için Çamlıhemşin Kaymakamı Hakan Öznay’ın makamını telefonla aradık ancak sekreterinin ‘Konuyla ilgili size geri döneceğiz’ demesine rağmen henüz bir bilgi alamadık.
BELEDİYE BİLİM VE KALKINMA MÜDÜRÜ YERİNDE DEĞİL
“Yerinde olmadığı gerekçesiyle” görüştüğümüz Çamlıhemşin Belediyesi Fen ve İmar İşleri Müdürü, Fen İşleri Müdür Yardımcısı Serdar Karagöz, “Bu bahisçi onun yetkisi altındadır, eğer birinden bilgi alırsanız. Onu, daha gerçek olacak, ben vakıf değilim.” Özel iletişim bilgilerini vermedi.
“SORUMLULUĞUMUZ DEĞİL”
Çamlıhemşin Tarım ve Orman Müdürü Okray Uçar, “Bizim sorumluluk alanımız değil. Pazar İlçe Milli Parklar Müdürlüğü ve Orman İşletme Şefi sorumludur” dedi.